A fogaid nem lesznek oda a kávéért

Nagyon szeretem az írói hivatást, mert a munkaidőmről és a munkám helyszínéről is mindig én dönthetek. Ennek megfelelően általában az egész napomat kávézókban szoktam tölteni, mivel úgy gondolom, hogy itt száll meg a legjobban az „ihlet”: az emberek közt, kávét iszogatva, figyelve mások tevékenységét jobban át tudom látni, hogy miből is áll az emberi lét, és mit akarok papírra vetni. Az egyetlen probléma az az, hogy ilyenkor sose vetem meg a kávét, amiért a fogaim nem túl hálásak – ha a legjobb fogászat Budapesten nem sietne a segítségemre, akkor valószínűleg nem is tudnám megtartani a mosolyomat emellett az életstílus mellett.

fogászat BudapestA kávéról, amit oly nagymértékben fogyasztok, rengeteg más káros hatása mellett azt is tudni kell, hogy könnyen a fogak elszíneződéséhez vezethet. Ennek az oka – mint ahogy azt később a fogorvosomnál megtudtam – nem más, mint hogy a fogakon már alapból képződik egy fogkő nevezetű anyag, ami alapból színtelen, de az olyan dolgok hatására, mint a kávé és a cigaretta, könnyen elsárgul. Az, hogy ez mennyire okos problémát, az leginkább attól függ, hogy egy adott személy mennyire hajlamos erre – van, aki könnyedén megússza az egészet, van, akinek sokat kell vele szenvedni.

Én az utóbbi csoportba tartozok, és többször kell foglalkoznom a fogkővel, mint egy átlagos embernek. Jobb lenne persze, ha nem kávézókba járnék írni, és nem fogyasztanék ennyit, de egyszerűen itt érzem magam alkotásra késznek, ezért ez a dolog nem fog változni – ellenben egy nagyon jó fogorvosra megéri beruháznom, akivel együtt jó állapotban tudjuk tartani a fogaimat.

Éppen azért, mert a minőségre akarok utazni, nem pedig elfogadni azt a fogorvost, aki egyszerűen e a körzetemhez tartozik, úgy döntöttem, hogy magán szakemberhez fogok fordulni. Még az se számít, ha ehhez többet kell fizetnem, vagy távolra kell utaznom, legalább biztos lehetek benne, hogy amikor szükségem van rá, akkor meg lesz a segítség.

Meg aztán ott van az a kellemes összetevő is, hogy nem kell heteket várakoznom egy időpontra való bejelentkezés után. Az még kevesebbet érdekel, hogy a körzeti rendelőben akár időpontom volt, akár nem, órákat kell várnom arra, hogy behívjanak, mivel ilyen szempontból időm az van – de ha egy kezelést 2-3 héttel előre le kell foglalnom, az már egyáltalán nem tetszik.

A fogkőkezelés az persze várhatna ennyit, hisz ha a fogászat Budapesten van, akkor nagy az esélye, hogy 2 hét után is el tudom érni (én se szoktam olyan gyakran elutazni a fővárosból), és addig a fogaim színe se fog jelentősen romlani. Előre félek azonban attól, hogy mi van, ha valami más baleset történik, ami miatt azonnali kezelésre van szükségem: például egy tömésre, fogimplantátumra vagy gyökérkezelésre. Ilyenkor lehet, hogy nem akarok az időpontfoglalással vacakolni, és jól jön, hogy van egy olyan fogorvosom, akit ismerek, és tudom, hogy megbízhatok benne. Emiatt szerintem már csak a jövőre előre gondolás miatt is megéri megismerni egy magán fogorvosi rendelőt.

Nekem sikerült kiválasztani egy olyan fogászatot Budapesten, ahol jól megértjük egymást az orvossal, úgyhogy valószínűleg amíg ő praktizál, itt is fogok maradni. Így aztán erre az időre nem kell félnem a kávé által okozott sárgulástól, és nyugodtan folytathatom úgy a munkámat, mint eddig.

Azt azért nem mondom, jobb lenne, ha nem kéne ezzel foglalkoznom, mert a beavatkozás sose kellemes. Bár a fogkőleszedés maga nem fáj, az gyakori panaszom, hogy mind közben, mind utána gyengébbnek, érzékenyebbnek érzem a fogaimat. Ez elméletileg sokakkal így van, és teljesen természetes, de azért nem szoktam szeretni azt a nagyjából egy hetes időszakot, ami a fogászati kezelést követi.

Más oldalról meg, szinte akár pont szerencsésnek is mondhatom magam a gyakori fogorvoshoz járás miatt. Ismerőseimről tudom ugyanis, hogy ők szinte sose törődnek a „legalább fél évente járj el fogorvoshoz” szabállyal, és gyakran csak akkor ülnek be a székbe, hogyha már fájdalmat éreznek – az pedig mindig késő már. Én, pont a gyakori fogkőleszedés miatt rendszeres vendége vagyok a fogászat budapesti székhelyének, és pont emiatt minden problémát észrevesznek már a kialakulásának kezdetekor.

Volt már jó pár fogtömésem is, amiknek sose örülök, de tudom, hogy pont ez a megelőzés az, ami miatt később nem kell majd implantátummal élnem, úgyhogy hálás vagyok érte, hogy a fogorvosom inkább alapos és rendszeres ellenőrzést végez minden alkalommal. Talán ez az egy dolog az, amit előnynek tudnék felhozni a kávézás okozta problémák közt.