Mitől komolyabb a “Topis” diákmunka?

Hallgatom a rádiót a kávézóban, valamikor még augusztus végén, hogy sorjáznak a riasztó hírek, mennyire esélytelen normális albérletet találni százezer alatt Pesten…

Nem 18 évesen kezdtem az egyetemet!… Előtte még “éltem egy kicsit”. A forrásaim mondjuk emiatt akkorra kiapadtak, de csak nem fogok jóval 20 fölött sokadmagammal együtt lakni egy albiban. Max ketten – tökéletem el. Azért mégis így lenne jó…

Mi a megoldás? Rájöttem: a diákmunka. Dolgozni fogok. Végig az egyetem alatt. Még jó, hogy az adott rádióműsor adott tippeket erre is. (Meg az is jó, hogy szeretek a kávézóban ücsörögni, nem otthon kávézni, mert rádiót hallgatni otthon eszembe sem jutna – pedig látjuk, jönnek a jó ötletek, olyan helyről, ami lehet, bennünk nem merülne fel) Mondták abban a műsorban, hogy nem csak nyári diákmunka létezik manapság, mint régen. Lehet menni komoly cégekhez is és nem csak betanított melóra. A TopiWork pont ilyen hely, ahol ebben járnak közre – találtam már rá erre az infóra az interneten.

Írják magukról, hogy ők komoly karriereket szándékoznak többek között beindítani, nem csak egy kis nyári fizikai munkát kaphatunk mindössze. Persze, az elején még nincsenek nagy elvárásaim, de másodévtől szeretnék majd az IT-szektorban elhelyezkedni, mert akkor már képzettebb leszek! Viszont addig is van azért mindenféle opció a Topinál. Van még “otthonról végezhető” kategória is, és gondoltam arra, hogy az első félévben nem is rossz egy kis “pakolós” fizikai meló. Mert konditeremre sem lesz pénzem még, most az elején. Úgyhogy ezeket nézegettem át, egyelőre csak pár hónapra tervezve.

Tényleg van minden, de mit kell még tudni a topiwork.hu-s munkavállalásról? Nos, lehet e-mailben is érdeklődni, illetve jelezni, hogy mit szeretnénk: a kínálati oldal mindig változik, de még annál is több opciónk van, mint amit ott látunk a főoldalon. Jó tudni! Nekik kell majd küldeni az önéletrajzot és csomó esetben majd ők végzik első lépésben az “interjúztatást”.

16 évesnek kell lenni ahhoz legalább, hogy belevághassunk, bár ha nagyon fiatalok vagyunk, egy rövid ideig szülői beleegyezés is kell. Ami nem tűnik gondnak, de én már nem találkoztam ezzel a jelenséggel. 18 év fölött viszont minden sima. 25 éves kor alatt akár passzivált egyetemisták is élhetnek a diákmunka előnyeivel, szóval ez nem kizáró ok. A passzivált félév idején is megvan a jogviszony, ha jól tudom. Ahogy mondtam, ők fognak közvetíteni és összekapcsolni minket egy nekünk szimpatikus céggel. Magyarul: elintézik, hogy minket, munkavállalókat keressenek és ne fordítva. Az adminisztráció a továbbiakban is jórészt mehet a Topin keresztül és egyáltalán nem nehéz! Minden az internet segítségével intézhető (oké, majdnem minden).

A GYIK-ben, a weboldalon ezeket leírják. Azt is, hogy miként megy a weboldali regisztráció, hogy ne tévesszünk el semmit. Nem mintha tényleg bonyolult lenne, de azért segítenek. A tagság megmaradhat mindaddig a szóban forgó iskolaszövetkezetnél, amíg igazoljuk a hallgatói jogviszonyunkat. A Topi annyira körültekintő, hogy még nálunk tanuló, külföldi diákoknak is vannak munkáik, amiből csak az olvasható ki, hogy egy valóban komoly társaság ez. Nem valami csipp-csupp irodácska, és nem tudom, ti hogy vagytok vele, de engem az ilyesmi megnyugtat. Külön jelezhetjük szakmai gyakorlat-igényünket, és azt, hogy milyen céllal és motivációval keresünk munkát. Sok múlhat mindenen, és nekünk az összes szempont számít. Az egész rendszerükön, annak logikáján látszik, hogy igen értik ezt a világot. Szóval, szerencsém is volt, de adom tovább az infót, mert másnak is jól jöhet: diákmunka, topiwork.hu.