Egy előadás miatt döntöttem úgy, hogy befektetek a napelemekbe

Egyre több helyen jön szóba a környezettudatosság, valamint az ökológiai lábnyom csökkentése. Nincs is min meglepődni, ugyanis a kérdésben jártas és hozzáértő szakemberek szerint – ha nem történik drasztikus változás a bolygónk valamennyi szegletén – 2050-re a Föld mondhatni lakhatatlanná válik az emberek számára.

Ezzel a bevezetővel indult egy környezetvédelemmel és napelemekkel kapcsolatos előadást, amely múlt héten került megrendezésre a kedvenc kávézómban. Egy híres és neves egyetemi professzor tartotta, és a hangsúlyt legfőképpen a napelem pályázat kérdésére helyezte, ráadásul ajánlott egy konkrét weboldalt is, amely napelemekkel foglalkozik. Elmondása alapján ő tapasztalatól beszél, mert korábban igénybe vette a szolgáltatásukat és tökéletesen meg van vele elégedve. „Nem viccelek, életem legjobb döntése volt őket választani” – mondta szó szerint.

 Nagyon élveztem minden pillanatát, főleg mivel a számomra legkedvesebb helyen, a legfinomabb latte macchiatot ihattam, miközben hallgathattam a professzor bölcs szavait.

„Sokan csak azzal a stratégiával tudnak élni, hogy másokra mutogatnak: ez az ő hibája, amaz pedig valamilyen nagy multi lelkén szárad” – folytatta a beszédét. És mennyire igaza volt. Az emberi mivoltunkhoz szinte ösztönösen hozzátartozik a saját magunk igazának erősítése és mások hibájának kiemelése, de fel kell tennünk egy lényeges kérdést: tényleg ez volna a jó taktika egy olyan témában is, amely konkrétan a bolygó összes emberét érinti?

Az előadó ezután röviden összefoglalta, egy átlagos magyar polgár milyen lépéseket tehet a környezetvédelem érdekében. Szelektív hulladékgyűjtés – mondhatni ez a legeslegelső lépés, amelyre mindenki gondol és amelyet mindenki (legalábbis akinek fontos a természetvédelem) alkalmazza a mindennapjaiban. A túlhalmozott műanyaghasználat módszeres csökkentése az életünkből – ez is egy hangsúlyosan fontos és lényeges része a környezettudatosságnak. Gondoljunk például a szatyorra. Tud mondani bárki elfogadható és logikus érvet a használata mellett? Hiszen annyi mindennel lehet pótolni, ott vannak például a vászontáskák, sokkal kényelmesebb és praktikusabb azokat magunkkal vinni vásárláskor. Tehát kijelenthetjük, hogy van teljes értékű élet műanyag zacskó nélkül is. Mégis sajnálatos módon ki kell mondani, hogy amilyen lényegtelen tárgy, legalább annyira káros a természetre.

A napelemekkel kapcsolatban ezután szóba került maga a szolgáltatás is, amelyről az előadó az elején beszélt. Elmondta, hogy teljesen valóságossá válik, amit az oldalukon olvashatunk. Hozzátette, hogy nyugodtan bízhatunk a munkájukban, mert egy profin megtervezett és kivitelezett napelem rendszer szolgáltatásáról van szó, amelynek költségei nagyjából tíz év alatt megtérülnek, aztán pedig mondhatni már tényleg az ingyen árammal járó előnyöket élvezheti az, aki ebbe pénz fektet. No és persze itt nem rövid időről van szó: a napelemek évtizedeken át termelnek, ráadásul nem csak a jelen generáció számára, hanem a gyermekek és az unokák részére is. Egy napelem rendszerbe való befektetés tehát nem csak a környezetvédelemről szól, hanem arról is, hogy megteremthetjük (nemcsak magunknak, hanem a családunknak is) az anyagi biztonságot – folytatta az előadó. Komoly pénzeket spórolhatunk meg és tehetünk félre ezáltal.

Az előadásról hazaérve fel is kerestem azonnal az ajánlott weboldalt. Rögtön megtetszett, hogy a bemutatkozó oldalon azonnal rá lehetett keresni, idén is elérhető a „Lakóépületek energiahatékonyságának és megújuló energia felhasználásának növelését célzó hitel” nevű pályázat.

Ez egy 105,2 milliárd forintos keretösszeget jelent, melyhez 0 százalékos kamatozású hitel támogatása jár, amely az épületeiket korszerűsíteni akaró magánszemélyeknek, társasházaknak vagy lakószövetkezeteknek jár. Ez lehetőséget jelent családoknak, ugyanis számukra a pályázat kimondja, hogy a keretösszegnek csak a felét kaphatják társasházak és lakásszövetkezetek. A fennmaradó pénzből ugyanis a magyar lakosság energiahatékonysági beruházásait szándékoznak támogatni. Ez a hitel, amely minimum 500 ezer forintot, maximum 10 millió forintot jelent, fordítható napkollektorokra, fűtésrendszerek korszerűsítésére, napelem rendszerekre, hőszivattyúk telepítésére, nyílászárók cseréjére, illetve hőszigetelésre. Azaz: minden olyanra, amely a magyar otthon energiahatékonyságát célozza meg. A felhasználóbarát oldalnak köszönhetően nem lehet elmenni a leírt feltételek mellett sem, melyeknek a lényege, hogy a Magyar Fejlesztési Bank által kínált hitelhez szükség van 10% saját forrásra, a futamidő pedig maximum 20 év lehet.

Az oldalon leírják azt is, hogy a napsütéses órák száma egy évben 1800 és 2000 közötti értékek mentén mozog, a besugárzás mértéke miatt pedig akár 1250 kWh energiát is lehet így termelni egy év alatt, méghozzá egy 1 kWp teljesítményű rendszerrel.

Felhívják a figyelmet arra is, hogy nagyon fontos lépés a helyszíni felmérés, talán az egyik leglényegesebb. Mondjuk ez abszolút érthető, hiszen az számít profi és megbízható kivitelezőnek, aki egészen addig nem ígért semmit, amíg nem látta a helyszínt, ahova a telepítés készülne. Ez a szolgáltatás is csak és kizárólag a felméréssel kezdi meg a munkáját, hiszen számukra különösen fontos azt tudni, hogy a kivitelezésre szánt terület alkalmas-e és hogy milyen a tetőszerkezet. Emiatt nem elég nekik, ha csak elküldött tervrajzokat és fotókat látnak, hiszen leginkább személyesen lehet átlátni és felmérni egy épület vagy terület fizikai adottságait. Emellett roppant fontos tudniuk azt is, hogy pontosan milyen energiaigényekről van szó: ehhez viszont elengedhetetlen a személyes találkozás és beszélgetés. Máshogy nem lehet kideríteni, hogy az adott családnak milyenek a fogyasztási szokásai és, hogy mindez miképpen változhat a beruházással a jövőt illetően. A helyszíni felmérést pedig teljesen ingyen végzik el!

Kitérnek arra is, hogy bizony nem mindegy, milyen tetőszerkezetről van szó. Pontokba szedik, hogy egyáltalán milyen tájolású (délkeleti/délnyugati), mennyire optimális a tető dőlésszöge, van-e valami, ami beárnyékolhatja az elemeket és, hogy merre találhatóak az elektromos rákötési pontok.

Leírják azt is – amit én egyébként nem is tudtam -, hogy a helyszíni szemlén jelen kell lennie ideális esetben egy szakképzett villamos tervezőnek is, hiszen ő tudja csak megállapítani, hogy milyen méretű, valamint milyen teljesítményű rendszerre lesz szükség.

Mindez kicsit bonyolultnak tűnhet, de semmi ok a csüggedésre, hiszen felvilágosítanak arról is, hogy amennyiben nem alkalmas a tető a napelemek telepítésére, át lehet beszélni az alternatív megoldásokat is, illetve megnézik, hogy milyen másik hely jöhetne még szóba (például egy földre szerelhető állványrendszer).

Céljuk nem egyéb, mint hogy csökkentsék ügyfeleik villanyszámláit, melyet a jövőben 0 forintra akarnak redukálni. Teljes mértékben szimpatikusnak találtam őket, rögtön arra gondoltam, hogy megbeszélem a szüleimmel, hogy vágjunk bele a dologba, hiszen megéri. Utána olvashattam annak is, hogy az utóbbi években sikerült a partnereikkel olyan szilárd kapcsolatot kialakítaniuk, ami miatt kedvező áron tudják beszerezni a legjobb napelemeket is. Ennek köszönhetően pedig magas és korrekt áron.

Miután megbeszéltem a szüleimmel, hogy befektetünk a napelemes rendszerbe, az oldalon keresztül könnyen és gördülékenyen el is végeztem az árajánlat kérést. Meg kellett adni a nevemet, a telefonszámomat, az irányítószámomat, a település nevét, ahol lakom, az utcát, a házszámot, az e-mail címemet, valamint azt, hogy mekkora az éves áramfogyasztásunk (ezt akár forintban vagy KWH-ban is meg lehet adni). A végén pedig be lehet gépelni egyéb megjegyzést, illetve ki lehet választani, hogy honnan hallottunk a szolgáltatásról.

Nagyon bizakodó vagyok, szerintem jó döntést hoztunk a szüleimmel. Már maga az oldal egy profi és hozzáértő szolgáltatás munkájáról tanúskodott és biztos vagyok benne, hogy ez a gyakorlatban sem lesz másképp.