A kormányvédők hosszú távon jót tesznek az autóknak

Érdekes információkat, tanácsokat szerezhet az ember, ha időről időre ápolja a kapcsolatot a régi barátaival, ismerőseivel. Például én nemrégiben tartottam egy nagyon kedélyes, jó hangulatú kávézást egy egykori osztálytársammal, akivel az érettségi óta nem láttuk egymást. Rengeteg témánk volt, hiszen az azóta eltelt években nem állt meg az élet, mindenkinek bőven volt teendője, sikere, tapasztalata. Többek között szóba került az is, hogy ki hogyan viseli gondját az autójának, hiszen mindketten így érkeztünk és olyan helyre parkoltunk, hogy ráláttunk a járgányainkra. Megdicsértem az övét, mert bár régebbi darab, olyan remek állapotú, mintha csak egy éve gördült volna ki a szalonból. Megköszönte a bókot, és mondta, hogy igyekszik maximálisan gondját viselni, mert nagyon szereti. Mindenféle dolog szerepel a fegyvertárában: karosszériaápolók, gumiszőnyegek, kormányvédők, stb. Ez utóbbinál felvontam a szemöldököm, mert még sosem gondoltam rá, hogy nekem is kéne. De ő készséggel elmagyarázta, miért is érdemes beruházni ilyesmire.

Vannak az autónak olyan részei, amik folyamatos érintkezésben vannak a használójával, és a kormány értelemszerűen ilyen. Hacsak nem szeretnénk felcsavarodni egy fára, vagy egyenesen kisodródni egy kanyarban, a kormány kezelése elengedhetetlen, de szerintem ez evidens. Viszont így, hogy folyamatosan a kezünk ügyében van, sokkal gyorsabban is használódik, mint más részek. Mivel senki sem szereti a hideg fémfelületeket (pláne télen), így a kormánykerék rendszerint puha burkolattal van ellátva, ami a tapadást is elősegíti. Csakhogy a folyamatos fogdosástól, súrlódástól egy idő után kifényesedik és elkopik, ami biztonsági szempontból sem éppen előnyös. Ezt hivatottak megakadályozni a kormányvédők!

kormányvédők

Ezen a ponton én is komolyan elgondolkodtam, hogy nekem sem ártana egy ilyen kormányvédőt beszerezni, hiszen én sem szeretném, hogy a kocsim kormánya idő előtt elhasználódjon. Sőt, ahogy így szó volt róla, eszembe jutott, hogy itt-ott már kezd is kissé simává és fényessé válni, tekintve, hogy az enyém sem egy új darab, és ki tudja, hányan használták előttem. Persze, biztos ki lehet cseréltetni, de az óriási macera, feltéve, hogy találok hozzá bontottan kormányt, vagy, hogy a szerelő tud-e szerezni, és akkor még a kiesett időről nem is beszéltünk. Megkérdeztem hát, hol kaphatók ilyen kormányvédők, és ő egyből az autofelszerelesek.hu oldalt ajánlotta, ami egy megdöbbentően sokoldalú és felkészült autós webshop. Ha náluk nem talál meg az ember valamilyen felszerelést, akkor jó eséllyel nem is lehet beszerezni. Ki is kereste és el is küldte nekem az elérhetőséget üzenetben, hogy biztosan ne felejtsem el.

Egy szó mint száz, végül hallgattam a tapasztaltabb tanácsára, és magam is felkerestem az autofelszerelesek.hu oldalt, ahonnan rendelhetők többek között kormányvédők is. Nem is kellett csalódnom, teljesen elfogadható áron találtam olyan bőr kormányhuzatot, amit 36 és 38 cm átmérőjű kormánykerékre lehet feltenni, és ami jelentősen meghosszabbítja az alkatrész élettartamát, ráadásul stabilabb fogást is biztosít, ezáltal a vezetés is biztonságosabbá válik. Rettentő hálás vagyok a régi barátomnak, hogy ide irányított, és most már tudom, hogy ha bármi másra lenne szükségem a járművemhez, erre a weboldalra fog vezetni az első utam.