Egy kávé mellett megtanulhattam, mi is az az energetikai tanúsítvány

A legjobb barátnőmmel van egy kedvenc kávézónk, ahova mindig szervezzük a találkozóinkat. Ez a hely a 7. kerületben van, tehát mindkettőnk számára könnyedén megközelíthető munka után. Kisebb, barátságos helyről van szó, eklektikus, de otthonos berendezéssel. Szívesen ülünk be ide egy kávéra, vagy nyáron egy limonádéra és sütire. Ami a legjobban tetszik a helyben, hogy csakis etikusan megtermelt kávéból készítik az italaikat. Nagyon szeretem az erősebb, sötét pörkölésű kávét, csak úgy, feketén. Ilyenkor jön ki igazán a kávé valódi íze. Ebben a kávézóban kóstoltam, eddig a legfinomabb espressót és a legszuperebb cold brew kávét idén nyáron. Még egy dolog van ezzel a kávézóval kapcsolatban, amit nagyon szimpatikusnak találok: nem hajlandóak cukrot tenni a kávéba. És ez komoly. Nem is tartanak cukrot a kávézóban, mert az egyik alapelvük, hogy a cukor megrontja az igazi kávé ízét.

Tegnapelőtt mind a ketten ráértünk a barátnőmmel a délután, és be is ültünk ide beszélgetni egy kicsit. Még a múlt héten említette, hogy nagy bejelentést akar tenni, úgyhogy kíváncsian vártam, mi is lesz az. Mire megkaptuk a kávénkat, már bele is lendült a mesélésbe. Bár még az eljegyzés várat magára, úgy döntöttek, hogy vesznek együtt egy nagyobb lakást a barátjával. Meg is találták már álmaik otthonát, és árajánlatot is tettek. Elfogadták az ajánlatukat, azonban a szerződéskötés, a barátnőm elmondása alapján még várat magára. Ha minden stimmel, akkor miért nem lehet megkötni a szerződést?

Mint kiderült, a lakás jelenlegi tulajdonosa kicsit felelőtlen volt, és gyorsan kellett neki a pénz, ezért mindenféle utánajárás nélkül kezdte el az ingatlant árulni. A szerződéskötést eddig azért nem tudták megoldani, mert a tulaj nem rendelkezett energetikai tanúsítvánnyal, ami nélkül pedig lehetetlen az eladás. Mivel még nem hallottam erről, megkértem a barátnőmet, hogy magyarázza el, miért is olyan fontos ez a tanúsítvány. Elmesélte, hogy ez alapján a dokumentum alapján osztályozzák az épületeket, ingatlanokat energiahatékonyságuk szempontjából. A legrosszabb, azaz egyáltalán nem jó energetikai teljesítőképességű kategória a JJ, a legjobb, minimális energiaszükségletű kategória pedig az AA++.

energetikai tanúsítvány ára

A barátnőmék úgy döntöttek, hogy kezükbe veszik az irányítást, és felkerestek egy olyan céget, akik a lehető leghamarabb tudják nekik kiállítani az energiatanúsítványt. Ez a cég a felmérést követően 24, de akár már 12 órán belül is el tudja hozzánk juttatni a tanúsítványt vagy fizikai, vagy elektronikus formában. Ezen kicsit meg voltam rökönyödve, ugyanis már hozzászoktam ahhoz, hogy Magyarországon a fontos papírok beszerzése minimum pár hét szokott lenni. Rákérdeztem, hogy ezzel az expressz kiállítással mennyi egy energetikai tanúsítvány ára. Erre barátnőm azt felelte, hogy nem számolnak fel semmiféle felárat azért, hogy ilyen gyorsan kiállítsák a tanúsítványt. Különben pedig az árak nem különösebben izgatják őket, mivel úgysem nekik kell majd kifizetniük, és amúgy is az eladó feladata lett volna erről gondoskodni, de nem gondolják, hogy túl nagy összegről lenne szó.

Mint mondták, a tulaj feladata annyi lesz, hogy minél előbb felhívja a kiállító céget, és egy rövid egyeztetés után az adatait továbbítják a mérnök kollégájuknak, aki amint tud, kimegy a helyszínre elvégezni a felmérést. Az ország bármely pontján ki tudnak szállni, mivel több, mint 60 mérnökkel dolgoznak együtt. A mérnök ezek után továbbítja a méréseket, és pikk-pakk ki is állítják a tanúsítványt, ami után másnap futárszolgálattal kézbesítik. Amennyiben a lakás magasabb értékelést kapott, akár drágábban is el lehet adni. Nem is értem, az eladó hogy, és miért nem nézett utána ennek, hiszen neki is haszna származhatott volna belőle. Az energetikai tanúsítvány ára egyébként sem túl magas, de a cég szükség esetén még árgaranciát is vállal. Azaz, ha találsz olyan szolgáltatást, ami az övéknél olcsóbb lenne, akkor azon az áron fogják neked elkészíteni a tanúsítványt.

Nagyon remélem, hogy az eladó legalább ezt a kötelességét nem fogja elodázni, és minél hamarabb megköthető lesz az a fránya adás-vételi szerződés. Különben pedig nagyon örülök, hogy összejött ez a találkozó, mert nem csak egy jó kávét ihattam meg a kedvenc barátnőmmel, hanem még valami újat is tanultam.