Lakásbiztosítás kalkulálása kávézás közben

Nagy nehezen össze tudtunk hozni végre egy találkozót a legjobb barátnőmmel, úgyhogy hétfő délután a kedvenc kávézómban üldögéltünk. Mindkettőnk előtt egy gőzölgő, isteni illatú kávé volt, én szokásosan karamellás latte mellett döntöttem, a barátnőm viszont kipróbálta a szezonális újdonságot, a sütőtökös lattét. Miközben újra felvettük a fonalat egymás életével kapcsolatban, hogy kivel mi történt az utóbbi hetekben, megtudtam, hogy a barátnőm lakása sajnos beázott. De azért annyira nem volt elkeseredve, mert bár kellemetlen volt az incidens és újra kell festeni majd a falat, a biztosító kifizeti a teljes felújítási és anyagköltséget. Nem is tudtam, hogy kötött lakásbiztosítást.

Érdemes-e nekem biztosítást kötnöm a lakásomra?

Kiderült, hogy nem ő kötött, hanem a társasházi közös képviselő és minden lakás biztosítva van, akár akarják a lakók, akár nem. Ez nagyon praktikus megoldás, hiszen így rengeteg pénzt megspórolnak, ami a keletkezett káresetek miatti pereskedésre menne el és még a szomszédok jó viszonya is megmarad. Neki természetes volt, hogy bármilyen kár történik a lakásában, nem neki kell kifizetnie a javítást és ezért irigyeltem is egy kicsit. Elkezdtem kérdezgetni a lakásbiztosításról, hogy hogyan is működik egy biztosítás, ki köthet szerződést és főként mennyibe kerül ez. Fejből nem tudtam megmondani az összeget és biztosan nem is lett volna számomra pontos az az összeg, mert nem ugyanolyan lakásban lakunk, de találtunk egy szuper online lakásbiztosítás kalkulátor weboldalt az interneten, ahol ki tudtuk számolni, hogy nekem mennyi pénzembe kerülne egy lakásbiztosítás.

Meglepően alacsony összeget dobott ki a kalkulátor, amin ledöbbentem, mert teljesen az volt a fejemben, hogy biztosításokra csak azok költenek, akiknek megvan mindene és nem akarják veszélynek kitenni a drága vagyontárgyaikat. Pedig ez nem igaz, bárki köthet biztosítást és érdemes is élni egy ilyen lehetőséggel, mert sosem tudhatjuk, mit hoz az élet.