Lelkes amatőrök gyűlnek össze, hogy a napelemekről beszéljenek

Kávéházi készülődés

Van egy kedvelt kávéházam Budapesten, amit azért szeretek különösen, mert mindig érdekes programokkal várják az arra tévedőket. A tulajdonos támogatja ugyanis, hogy lelkes amatőrök, akik érdeklődnek valamilyen téma iránt, akár összeüljenek, és meg tudják beszélgetni közös hobbijuk részleteit, akár előadásokat tarthassanak a többi vendég számára. Ilyenkor, kávé mellett hallgatva a lelkes emberek véleményét egy-egy témában, nagyon sokat lehet tanulni, és a végén mindig jó beszélgetésekre is van lehetőség. Az elmúlt héten például ugyanilyen rendezvény keretében a napelem rendszer működéséről hallgathattam előadást.

Az már nem új dolog, hogy van egy olyan társaság a kávézóban, akik lelkesen érdeklődnek a napelemek iránt, de most volt először alkalmunk, hogy meghallgathassuk őket. Az eseményre egy szerda délután került sor, amikor sajnos nem tudnak annyian eljönni kikapcsolódni, mint ahány hallgatót ez a fontos téma megérdemelne, de mindenképp örülhettek neki, hogy egy 10-15 ember így is összejött. Az pedig biztos, hogy egyikük se bánta meg, mert olyan alaposan sikerült végig beszélni a napelemes rendszerhez kapcsolódó minden témakört, hogy szinte már mi is hozzáértőknek mondhattuk magunkat a végére!

Mindent a napelem rendszer működéséről

Alapvetően két nagy szempontból néztük meg, hogy mit érdemes tudni a napelemekről: egy okosabb, mérnökforma ember először a működésükről tartott hosszú előadást, majd a hasznukról és szerepükről tanulhattunk meg többet. Be kell vallanom, hogy én a magam hetven évével a technikai részletekből már keveset értettem, nekem ez már mind olyan, mintha a jövő lenne. Még ha tudom is, hogy a napelem rendszer azért már régóta elérhető mindenki számára, aki kicsit környezetbarátabb módon akar élni az átlagnál. Annyit azért sikerült megtanulnom, hogy ezek az üveglapok tényleg a napenergiát alakítják át árammá, de először még másfélévé, mint ami a konnektorból jön – ezért van szükség inverterre, aminek a segítségével csatlakoztatható lesz majd a hálózatba a napelem rendszer is.

Azt is megértettem, hogy mint mindenhol, itt is több fajta technológia áll rendelkezésünkre, azaz választhatunk jobb hatásfokú napelemet, meg rosszabbat, és attól függ, hogy mennyi áramot termelünk. De persze ott van a dőlésszög is, ami szempontjából elvileg Magyarország pont jó helyzetbe van, mert minden napelem, ami a tetőre van szerelve, pont maximálisan jól tud működni. Meg persze az a kérdés és is elhangzott, hogy hogyan használhatunk bármilyen elektromos eszközt éjszaka? Erre én se tudtam a választ, úgyhogy jó volt, hogy elmagyarázták, hogy erre külön akkumulátor van, ami tartalékolja a nap közben termelt áramot, ráadásul a legtöbb háznál, ha ez nem lenne elég, akkor még mindig ugyanúgy be vannak kötve a központi hálózatra is a készülékek, ahonnan bármikor lehet őket támogatni.

Miért éri meg a napelem rendszer?

A második előadás arról szólt, hogy miért éri meg a napelem. Itt visszavezettük azt, hogy egy átlagos családi házra mennyibe kerülhet a felszerelés, és mennyi idő alatt hozza vissza a befektetett pénzt, és mindannyian megdöbbentünk, hogy ez akár 10 évnél is rövidebb idő lehet. A kritikusok megkérdezték, hogy biztosan helyesek-e a számítások, mire az előadó elmondta, hogy ő maga egy napelem rendszerrel foglalkozó cég oldaláról gyűjtött rengeteg adatot, akik eléggé jártasak a témában. Ő maguk is vállalnak felszereléseket, és több ismerősétől is tudja, hogy nagyon jó áron nagyon jó munkát végeznek. Ráadásul, még egy komplett hír szekciójuk is van, ahol minden héten foglalkoznak a témával, így látszik, hogy otthon vannak a témában.

Miután a költségeket megtárgyaltunk, még rengeteg másik előnyét is fel tudtuk sorolni a napelemes rendszereknek közösen: a szegényebb országokban, ahol nem biztos, hogy mindenkinek van árama, úttörő lehet ez a technológia. Sőt, akár Magyarországon is fontosabb lehet, ha iskolákat, kórházakat egészítenek ki napelem rendszerrel, amire nagyon sok példa volt a közelmúltban. És a legfontosabb dolog még hátra van: a környezetvédelemben betöltött szerepük. Az ugyanis, aki napelemet vesz, hozzájárul ahhoz, hogy ne a fosszilis üzemanyagok elégetésével szerezzék az emberek az energiájukat, hanem megújuló, zöld forrásokból. Ennek bár nem fejezhető ki pénzben az értéke, de az biztos, hogy nagyon fontos – az is, ha mi így teszünk, és az is, ha példát mutatunk.

Nagyon örültem neki, hogy egy ilyen jó beszélgetésre lehetett alkalmunk a kávézónkban, és az előadóknak is megköszöntük, hogy időt szántak ránk. Az biztos, hogy mostantól másként nézünk a napelemekre, és mi is arra fogunk törekedni, hogy minél többet meséljük róla ismerőseinknek – például egy jó kávé mellett, mint most.