Ausztriában is remek kávék vannak

Nemrégiben Ausztriában voltunk, ahol meglátogattuk az egyik barátnőmet, aki már két hónapja ott dolgozik. Amikor bejelentette, hogy kiszeretne menni külföldre munkát vállalni nagyon elszomorodtam. Bántott az a gondolat, hogy messze lesz tőlem, és ez által sokkal ritkábban fogunk tudni találkozni. Aztán rájöttem, hogy nem lehetek ilyen önző, az ő érdekeit kell, hogy előrébb helyezzem a sajátjaimmal szemben. Lehet, hogy egy nagyon jó munkalehetőségtől, egy nagyon jó kalandtól, vagy akár attól fosztanám meg az által, hogy itthon marasztalom, hogy megismerje a nagy őt. Miután ezekre rájöttem, pont én lettem az, aki a leginkább támogatta az ötletének a kivitelezésében. Továbbá segítettem is neki a kijutásban, és a munkaszerzésben.ausztriai munka

Még valamikor a tél végén átjött hozzám egy finom kávéra, és e közben elpanaszolta, hogy nem tudja, hogy hogyan is kéne állást keresnie. Már megnézett egy csomó hirdetést, azonban nem tudja kiszűrni közülük azt, hogy melyik bír releváns információval, és melyik az, ami csak egy átverés. Attól is félt, hogy esetleg kimegy, előtte ajánlanak neki fűt-fát, és mikor már ott lesz, kiderül, hogy azokból semmi sem volt igaz. Arra gondoltam, hogy ez így nem mehet tovább, és elhatároztam, hogy segítek neki a keresgélésben. Kicsikét másképp álltunk a dologhoz, hiszen míg ő konkrétan ausztriai munkáltatókat keresett, addig én valami itthoni pályáztató cégben gondolkodtam. Így találtam rá a Tiroli Álláskeresőre. Ez a cég kimondottan ausztriai munkával foglalkozik, ezen belül pedig olyan munkákkal, amelyek a vendéglátás területére korlátozódnak. Mivel a barátnőmnek amúgy sem volt konkrét vágya azzal kapcsolatban, hogy mit dolgozna, így ő ennek a lehetőségnek is nagyon örült.

Első körben jelentkeznie kellett a programjukra, ami abból állt, hogy egy pár adatot szolgáltatott saját magáról. Ki kellett választania többek között, hogy melyik szezon lenne aktuális a számára, milyen munkakörben szeretne dolgoznia, valamint, hogy milyen szinten beszél németül. Az alapszintű német nyelvtudást több helyen is kihangsúlyozták, mivel a pályáztatás későbbi szakaszában neki kell beszélnie az osztrák munkaadókkal. Ugyanakkor még mielőtt idáig jutott volna, a cég segített neki abban is, hogy egy kiváló önéletrajzzal és motivációs levéllel rendelkezzen német nyelven. A kiváló alatt nem azt értem, hogy hazugságokat állítottak róla, csak azért, hogy tökéletes munkavállalónak tűnjön, hanem, hogy helyes nyelvezettel és külalakkal rendelkezzen a CV-je. Szerencsére a barátnőm elég jól tud németül, ettől függetlenül neki is jól jött egy kis segítség. A pályáztatói programba való részvételért be kellett fizetnie egy bizonyos összeget. Körülbelül pont ekkora pénzösszeget tett félre a kint létére, hogy majd legyen miből finanszíroznia a kezdő lépéseket. Aztán ő is rájött arra, hogy így sokkal jobban jár, hiszen ki tudja, hogy mennyit kellett volna még ott költenie a szállásra és hasonlókra. Ráadásul ezzel a céggel a pályázónak nem szűnik meg a kapcsolata azonnal, hogy munkába állt, hanem segítenek a felmerülő problémák megoldásában is. Persze mindenkinek azt kívánom, hogy ilyesmi ne forduljon elő, de azért megnyugtató érzés, hogy onnantól kezdve sem vagy teljesen egyedül, hogy kimentél Ausztriába szerencsét próbálni.

Végül felszolgálói pozícióban sikerült elhelyezkednie, és ahogy már említettem két hónapja van ott. Kap szállást és étkeztetést is. Teljes mértékben meg van elégedve, azonban elég sokat kell dolgoznia, emiatt nem nagyon tud hazajönni, de szerencsére arra megvolt a lehetőségünk, hogy mi látogassuk meg őt. Szóval a múlt hétvégét nála töltöttük. Ebből egy napot dolgoznia kellett, és nem ért rá velünk foglalkozni, de mi ez idő alatt is jól szórakoztunk. Meglátogattunk több kávézót is, ahol nagyon finom kávékat kóstoltunk meg.

A barátnőm még nem tudja, hogy meddig lesz kint, azt viszont határozottan érzi, hogy jól érzi ott magát, és örül neki, hogy megmerte tennie ezt a lépést, és kiment külföldre dolgozni. Én ezzel nem is tudnék és nem is szeretnék vitatkozni, ugyanis tényleg látszik rajta, hogy jól érzi ott magát, és én ennek szívből örülök. Persze, nagyon hiányzik, de örülök neki, hogy boldog, hiszen ez a legfontosabb!