Kávéházi melegség, avagy fűts, ahogy tudsz

Bettivel leugrottunk a kedvenc kávézónkba, ahol mindig feltűnően jó a hőmérséklet. Elképzelésünk se volt róla, hogy csinálhatják, hogy egy ilyen téli napon is olyan szívetmelengető idő van abban a cuki kis kávézóban. Szerencsénkre a tulajdonos szolgált ki bennünket a kedvencünkkel, egy-egy isteni cappuchinoval. Szokásomhoz híven szóba elegyedtem a felszolgálóval, aki mint a beszélgetésből később kiderült a tulajdonos is egyben. Mindenképp meg akartam kérdezni tőle, hogyan csinálják ezt az egyenletes, temperált hőmérsékletet, mert szeretnék az otthonomban éppen ilyen jó időt. Felvilágosított bennünket arról, hogy tavasszal, a felújításkor lecserélték a régi hagyományos klímaberendezést egy fűtésre optimalizált klímára. Le is írta nekem az oldal címét (futesklimaval.com), ahol ő maga is megtalálta a berendezést. A fűtésre optimalizált klíma a vendégek kedvence lett, erről biztosítottuk mi is.

A következő utunk haza vezetett, ahol ledobtuk magunkat egy gép elé, hogy keressünk magunknak egy ilyen fűtésre optimalizált klímát. Már az egyetemi tanulmányaink kezdete óta együtt lakunk. Közben végig dolgoztunk, ezért össze tudjuk dobni a pénzt a készülékre. Mind a ketten szeretjük a meleget a téli napokon és sokkal hatékonyabban tanulunk egy-egy vizsgára, ha nem reszketünk közben. Amióta felújították, azóta a kávézóban műveljük magunkat, de végre otthonra is tudunk olyan körülményeket teremteni, ami alkalmas a tél elviselésére. Azt se tudtuk, hova kapjunk, akkora volt a választék és jobbnál jobb márkák közül válogathattunk. Nem gondoltam volna, hogy a bőség zavara miatt fog ilyen soká tartani, amíg megtaláljuk a nekünk megfelelőt. Mielőtt a végső döntést meghoztuk volna, elkezdtük olvasgatni az oldalon található információtömeget, ahol előnyökről, hátrányokról, árakról és hasznos információkról szereztünk ismeretet. Ezek alapján elmondható volt, hogy a fűtésre optimalizált klíma nemcsak azért éri meg, mert télen fűt, nyáron hűt és így minden évszak kipipálva hőmérséklet szempontjából, hanem többek között azért is, mert ugyan egyszerre egy nagyobb költséget jelent, ám hosszútávon visszatérül az ára, emellett egy alacsonyabb energiafelvétellel kezdi meg működését és folyamatosan működik, ezzel spórol nekünk energiát, ami pénz.

Miután mindent elolvastunk, nem tétováztunk a vásárlással, egyből meg is rendeltük. Teljesen meglepődtünk, amikor a rendelést követő pár munkanap után csöngetett a szerelő, aki biztosított bennünket a szakszerű behelyezésről és a továbbiakban vállalták a klímánk karbantartását. Ez nagyon szimpatikus volt és nagyon hasznos is, mert egy tiszta klíma képes a levegő szűrésére és ha esetleg fenyegetne bennünket a penészesedés, akkor képes ennek esélyét jelentősen csökkenteni.

Miután már beszerelés és minden egyéb teendő készen volt, felhívtuk anyáinkat, hogy elmeséljük, milyen jól és milyen jó áron találtunk rá a fűtésre optimalizált klímánkra, ami egyértelműen életmentő volt most már. Mindketten nagyon büszkék voltak ránk, hogy egy ilyen nagy felnőtt döntést hoztunk meg. Lévén ők is barátnők, összedugták a fejüket, hátha ők is beszereltethetnek egy olyan klímát, amit mi megvettünk és ami a kis kávézó társadalmát úgy felvillanyozta.