A kezdet mindig nehéz

Mindig szerettem kávézni, igazából mióta az eszemet tudom mindig kávéztam. Persze gyerekkoromban még a koffein mentes változatát próbáltam csak ki. Nagymamám gyakran készített nekem macikávét, ami valójában nem is igazi kávé, inkább kakaó volt, de én már akkor éreztem benne a szabadság cukros ízét. Később a felnőtté válásom nagy slágerévé vált a kávé, és ahogy nőttem, azzal párhuzamosan az cukros íz a kötelességek kesernyésségével keveredett. A változás nem vette el a kedvem. Minden csak alkalmazkodás kérdése és én megtanultam élvezni ezt az új kalandosabb ízvilágot. Megismerkedtem a kapucsínó lágy tejessége után a hosszú kávé erős selymességével és az igazi feketével is, az eszpresszóval. Annyira megszerettem a kávékat és magát kávézást, mit szertartást, hogy azon kaptam magam, hogy megvásároltam a lakásom aljában lévő üzletet, azzal a céllal, hogy olyan kávézót nyissak belőle, ami egyben kávé bolt is.

A kezdeti nehézségek után egészen fellendült az üzlet. Nem csalódtam a számításimban, valóban szinte mindenki szeret kávézni és sose maradtam vendégek nélkül. A kávé különlegességek pedig, melyeket a boltban lehetett kapni oda csalogatták az igaz ínyenceket is, majd később a turistákat. Úgy tűnt, hogy minden a legnagyobb rendben halad, de ehhez meg kellett küzdenem a kezdő üzlet tulajdonosok nehézségeivel, miszerint elsőre semmi sem úgy alakul, ahogy azt gondolnánk. Az üzlet megvásárlása után a legnagyobb kiadásaimat annak átalakítása jelentette, illetve az, hogy korszerűsítsem az infrastruktúráját. Ez leginkább az elektromos hálózat lecserélésével járt, illetve a vízvezetékek átvezetésével. A kezdeti kiadásaim nagyobbak voltak, mint a bevételem. Sokat költöttem a kávézót népszerűsítő hirdetésekre is, azonban csak lassan indultak be az üzlet, meg kellett várnom, hogy közkedveltté váljon a hely és elterjedjen a híre.

Mikor valóban voltak már vendégeim az első havi számlák láttán az összeomlás szélére kerültem. Tudtam, hogy az áramszámla lesz a legmagasabb és erre felkészülve megpróbáltam energiatakarékos izzókat vásárolni, ezzel relatíve kordában is tudtam volna tartani a fogyasztásomat azonban nem számoltam azzal, hogy a villanybojler is áramot fogyaszt. Fogalmam sem volt róla, hogy annak az áramfogyasztását miképpen tudnám csökkenteni és nyilvánvalóvá vált, hogy ez okozza a legnagyobb problémát. Meleg vízre folyamatosan szükségem volt, ezt nem lehetett kiküszöbölni. A bojlert nem cserélhettem le kisebb méretűre sem, mert így is néha várni kellett, hogy újra melegítse a vizet.

Egy törzsvendégemnek már órák óta meséltem a problémámat, mikor hirtelen eszébe jutott, hogy léteznek energiatakarékos villanybojlerek is. A honlapon kiválaszthattam egy olyan modellt, mely méreteiben hasonló volt az én bojleremhez. Meglepőek voltak a Hajdú villanybojler árak. Időpont egyeztetés után felszerelték a kávézómba az új energiatakarékos villanybojlert. Lehet, sokan úgy gondolják, hogy egy ilyen beruházás igen költséges. Én is így vélekedtem erről a kezdetekben és kissé ódzkodtam befektetni egy új villanybojlerbe, nem gondoltam, hogy a réginek problémája lenne, így nem értettem, hogy miért is éri meg, ha lecserélem egy energiatakarékos típusra. Talán nem is vágtam volna bele, ha ez a nagyon kedves törzsvendégem nem beszél rá. Sokáig győzködött, hogy elhiggyem a befektetésem meg fog térülni és igaza lett. Már a következő hónapban látszottak a számlákon az eltérések, pedig csak a hónap közepén cserélték le a bojlert. Két hónap múlva pedig teljes mértékben sikerült kontrollálni, mind az áram, mind a víz fogyasztását a kávézónak. Az ördög valóban a részletekben lakozik. Ezek után szépen lassan egyre több vendégem lett, ami persze a bevétel növekedését is jelentette. Bár most már ki tudnám fizetni az ijesztően magas első áramszámlát is, erre már nincs szükség és ebben sokat segített az is, hogy energiatakarékos villanybojlerre váltottam. A megspórolt összeget ilyen módon a kávézó és a bolt népszerűsítésére költhettem. Mostanra eljutottam odáig, hogy a közeljövőben lehetőségem nyílik megvásárolni egy újabb üzletet is. Még nincsenek pontos elképzeléseim a leendő üzlet koncepciójáról, azonban abban biztos vagyok, hogy oda is energiatakarékos villanybojlert fogok felszereltetni.