Kocsma helyett kávézóban éljük társasági életet, hogy ne kerüljük rehabra

Amikor gimnazista voltam, a többiek minden hétvégén lerészegedtek, mondván, hogy ez a társasági élet.  Megvallom őszintén, és sosem értettem meg ezt, hiszen hogyan lehetne társasági életnek hívni azt, hogy végighányják az éjszaka nagy részét, a másik részére pedig nem is emlékeznek. De nem mondtam semmit, mert csak veszekedés lett volna belőle. Én inkább azt vallottam, hogy menjünk el egy kávézóba és beszélgessünk el egy tea és egy süti mellett.

https://felepulok.hu/

Aztán az egész elharapózott. Volt olyan osztálytársam, akiről tudtuk, hogy hétfőn úgyse fog bejönni, mert gyomormosáson van. És emellett természetesen esze ágában sem volt visszafogni az alkoholfogyasztását, hiába intette óva mindenki, hogy így nagyon hamar alkoholistaként fogja találni magát, és még annál is nehezebb lesz egy jó és boldog jövőt teremteni magának, mint amúgy.

A https://felepulok.hu/ oldalon elérhető addiktológiai magánklinika rengeteg ilyen esetet látott már. Sokan eljárnak kocsmázni, hogy társasági életet éljenek, aztán többé már nem csak a társasági élet része lesz az alkohol, hanem az életük megnyomorítója is. Mert minden vicc, míg végül már senki sem nevet. Az alkoholizmus könnyedén tönkreteheti bárki életét, kezdve a családi szálakkal, amit gyorsan követhetnek az ember barátai, munkája, de akár még a lakhatása is. Sokan nem is akarják elfogadni, hogy betegek, amíg már túl késő nem lesz.

Ebben azonban nincsen semmi szégyellni való.

Lovizer János és fia, Dániel maguk is megjárták ezt az utat, ők is megküzdöttek a függőségek démonaival. Tudják, hogy milyen nehéz elindulni a gyógyulás felé, de azzal is tisztában vannak, hogy milyen édes a győzelem a betegség felett. Pont ezért alapították meg a klinikát, hogy ők is átadhassák ezt az érzést, és a lehető legtöbb embernek megmutassák, igenis le lehet győzni ezt a betegséget. Merthogy az alkoholizmus az. Egy betegség, amely ugyanúgy kezelésre szorul, mint bármely más betegség. Pontosan ezért követik a Minnesota-modellt, amely az alkoholizmust az elsődleges betegségként kezelni, nem pedig mint egy másik probléma egyik tünete. Ez pedig nagyon fontos, mivel egyesek mint egy mentális probléma, például a szorongás részeként igyekeznének foglalkozni a függőséggel, ami viszont nem elégít ki minden igényt.

A klinikán azonban több szakember is foglalkozik a beteggel, hogy mindenki a neki megfelelő kezelést kapja.  A legsikeresebb programjuk a 28 napos rehabilitációs kúra, melynek során az ország három pontja közül az egyikbe elvonul a beteg, ahol a csoportja tagjaival egymást segítik a gyógyulásba. Vannak magánkezelések is, melynek során a szakember figyelme csakis a betegre irányul, és a szakemberen kívül senki mással nem kell megosztani a problémájukat. Valamint ajánlanak még családterápiát is azoknak, akiknek szükségük lenne rá, hiszen a függőség nem csak a beteget érinti, hanem a körülötte lévő összes embert. De mindenre van megoldás, a Felépülők csapata pedig igyekszik minden segítséget megadni ahhoz, hogy a megfelelőt találják meg az Ön számára is.